Obaveštenje o prestanku važenja zelenog kartona u BiH - VM AUTO 021 - Registracija vozila Novi Sad

Obaveštenje o prestanku važenja zelenog kartona u BiH

 

Izvor: Beta

Iako se vađenje zelenog kartona može obaviti brzo i lako u većini agencija za tehnički pregled vozila, vozače koji često putuju u BiH obradovaće vest da od 19. oktobra 2020. godine zeleni karton više nije potreban za motorna vozila koja ulaze u BiH.

Kako navodi Beta, potpisivanjem sporazuma, BiH je postala najnovija članica „Podsistema registarske oznake”, što znači da više ne zahteva zeleni karton za vozila iz 33 države članice Evropske unije, kao i Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Takođe, zeleni karton neće biti potreban za ulazak vozila registrovanih u BiH u navedene države.

Organizacija Biro zelene karte BiH navodi: „Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i odredjenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”.

Kao razlog zbog kod Bosna i Hercegovina dugo nije mogla biti primljena kao članica „Podsistema registarke oznake” navodi se velik udeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama – preko 5%.

U državama koje su članice „Podsistema registarke oznake”, registraciona nalepnica smatra se potvrdom postojanja osiguranja od autoodgovornosti za štete pričinjene trećim licima na teritoriji te države.

Ukoliko planirate put u Bosnu i Hercegovinu pre 19. oktobra, zeleni karton možete brzo i jednostavno izvaditi u agenciji za registraciju vozila VM Auto 021.

Zeleni karton i dalje je neophodan za ulazak motornih vozila u Severnu Makedoniju, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Albaniju, Tunis i Maroko.